fade3

Linux.....en nu?

Installatieavond Linux en zijn programma’sHoe doe ik dat, een nieuw programma installeren in Linux? Wat heb ik er voor nodig en wat is er eigenlijk allemaal? Te veel om op te noemen, duizenden programma’s voor Linux. Voor elk wat wils! Voor vrijwel elk programma dat je gebruikt in de Windowsomgeving is een open-source-alternatief beschikbaar. Linux Mint heeft hiervoor een, van Ubuntu afgeleide, Programma Store.

De Programma Store
De Programma Store bevat meer dan twintigduizend programma’s. Denk hierbij aan het hele bekende LibreOffice en Openoffice voor kantoortoepassingen. Voor fotobeheer en bewerking heb je in oplopende complexiteit: Shotwell, DigiKam, Pinta, Gimp en Darktable. Voor het bewerken van video’s kun je gebruik maken van OpenShot en Kdenlive. OpenShot is een crossplatform videobewerker, je kunt er ook op Windows of Mac mee werken.

Naar aanleiding van de grote aanloop op de “Linux is modern” avond van 28 januari en de speciale installatieavond van 25 februari, is gebleken dat we er meer tijd aan kunnen besteden. Maar willen we ook een stapje verder gaan.

Programma's installeren en, als dat nog niet is gebeurd, een Linuxdistributie installeren. De vorige keer hebben we ons beperkt tot één Linux Mint-versie voor zowel 32- als 64-bitscomputers, maar het aanbod is legio. Hele tiny uitvoeringen voor de oudere laptops bijvoorbeeld en de recente versies, zoals de Mintversie 19.1.

Lees alvast de Linux Mint-installatiegids!  

Voor gebruikers van Windows 7, dat vanaf 1 januari 2010 niet meer wordt ondersteund, is het overstappen naar een Linuxversie best wel een goede overweging. Hiervoor komt Linux Mint met de Cinnamon desktop, voor gebruikers die gewend zijn aan Windows 7, het meest in de buurt en het eenvoudigst om over te stappen.

Op deze avond zullen wij zorgen voor voldoende installatiemedia. Als je daarvan gebruik wilt maken, controleer dan eerst of je van een USB-drive kunt opstarten. Installeren via een USB-drive gaat sneller dan vanaf een DVD. We zullen in ieder geval zorgen voor een aantal DVD’s in 32 en 64 bits-uitvoering. Datzelfde geldt voor DVD-drives en de USB-drives.

Tot ziens op 25 maart 2019, we beginnen om 19.30 uur.

Lees alvast meer:

Linux Mint Installatiegids

Steam Play….. Help!

Steam maakt Windows-only games beschikbaar voor Linux. Wie wil ons helpen dit item op te pakken?

We nodigen iedereen uit die geinteresseerd is in computergebruik of die samen met anderen zijn/haar kennis wil verbreden van harte uit vrijblijvend deze avond te bezoeken.

Dus neem de laptop mee, er is elektriciteit en Wi-Fi.

Klik hier  voor Agenda en informatie over de clubavond in Tjalleberd.

Tjallererd kaart

locatie: MFA. Aengwirden

Adres: Sportveld By de Fjilden, It Hiem 3, 8458 CA Tjalleberd van 19:30 tot 22:00 uur.