images/fade/fade1.jpg
Maandag 27 februari 2017 Lezing Raspberry Pi Interfacing

Wanneer je rondkijkt op internet dan vind je de meest uiteenlopende projecten met een Raspberry Pi. Vele daarvan gaan vaak gepaard met het aansluiten van componenten of printplaten op de GPIO- connector van de Pi. Helaas zijn de GPIO’s van de Pi niet heel erg robuust en kun je soms twijfelen over de manier waarop GPIO’s gebruikt worden. Zo kan een schakeling op het eerste gezicht prima werken maar wanneer het voor een lange tijd wordt ingezet er opeens mee ophouden. Met diverse voorbeelden kunnen we zien hoe je veilig de GPIO-poorten kan gebruiken en wordt ook ingegaan op wat je absoluut niet moet doen of het beste kan vermijden.


Om simpel te beginnen gaan we zien hoe we de seriële poort kunnen aansluiten en om kunnen bouwen naar een echt RS232 compatible interface. Op deze manier kunnen we zelfs zonder scherm en netwerk altijd contact leggen met de raspberry.


Voor diverse (automatiserings)toepassingen is het handig om de temperatuur te kunnen meten. Met behulp van de AM2302 (of DHT11/22) sensor aangesloten op de Raspberry is dat prima mogelijk.  Daarnaast meet deze sensor ook de relatieve luchtvochtigheid.
Naast het inlezen van gegevens willen we vaak ook iets aansturen met de Raspberry. Met behulp van een zogenaamd Solid State Relays (SSR) gaan we een 230V lamp aansturen.


Omdat het voor veel projecten onhandig is om een grote monitor in de buurt te hebben van de raspberry, sluiten we een klein grafisch display aan en gaan we de standaard schermuitvoer omleiden naar dit display. Het display is 2.4 inch en op basis van een ILI 9341 controller, aangesloten via het SPI interface.

Voor het benodigde programmeerwerk zal voornamelijk gebruik worden gemaakt van Python. Naast de bovengenoemde onderwerpen zijn er nog een paar die een verrassing blijven.  Verder is er voldoende ruimte om vragen te stellen.

Tot ziens op maandag 27 februari.
Marc van der Meulen

 


De zaal is open vanaf 19.00 uur.  De koffie staat klaar.
Coehoorn van Scheltingaweg 1, 8442 EZ Heerenveen.
Neem de laptop mee, er is elektriciteit en Wi-Fi.